El blog de Miguel Guillen Burguillos

22.7.05

El cartell de Les Santes
Flipant. Així és com estic després de seguir la polèmica sobre el cartell d'aquest any de Les Santes. Resulta que la gent està que s'enfila per les parets, com cada any, però amb l'afegitó que l'obra (li podem dir obra a això?) d'aquest any és un logotip agafat d'un altre lloc al qual l'artista (li podem dir artista?) li fa fotut el lema "Les Santes. Festa Major. Mataró - 27 juliol 2005 ºC", i s'ha quedat tan ample. Trobo que és impossible que el cartell agradi a tothom, mai no ha estat així, però també crec que el d'aquest any no arriba als mínims de qualitat que la gent de Mataró hem d'exigir. No m'estranyen, doncs, les crítiques que ha rebut l'"obra".
Però la principal cosa per la que estic flipant és per la preocupació que mostra la gent en temes anecdòtics (així almenys el trobo jo) com aquest del cartell de Les Santes. Si ens fixem en el diari electrònic Capgròs.com, veurem com la notícia que denuncia que el cartell d'enguany és un plagi ha rebut moltíssims comentaris dels lectors i lectores, cosa que no passa quan es tracten temes de veritable importància. El que passa és que amb temes superficials com aquest del cartell la gent s'atreveix a dir la seva (encara més rere l'anonimat que dóna internet), però quan es parla de coses més serioses tothom calla, suposo que per ignorància del tema en qüestió. Aquí es demostra la desinformació de la gent pel que fa a temes seriosos d'actualitat, i és que la proporció de persones que llegeix els diaris al nostre país (i això és preocupant si ens fixem en els i les joves) és molt baixa en comparació a la que trobem a altres països de l'entorn. Així doncs, ens limitem a opinar sobre tonteries (estic d'acord que també s'ha d'opinar sobre aquestes), però quan hem de parlar de coses serioses o bé no ens atrevim o bé fem ús de la demagògia. Digueu-me elitista si voleu, però crec que us equivocaríeu, més encara si tenim en compte que avui en dia qui vol pot estar informat. I així ens va...
Tornant al tema del cartell d'enguany, a mi personalment no m'agrada, però puc entendre que a altra gent sí. El cas és que quan parlem d'art sovint només el creador o artista és qui entén la seva obra, i els observadors només ens podem limitar a interpretar. Això ha passat amb els artistes més reconeguts de la història. De totes maneres, el cartell de Les Santes '2005 crec que no arriba als mínims de qualitat. Potser és atractiu estèticament, però aquesta no pot ser l'única funció d'un cartell de Santes. No hi trobo, per més que ho intento, cap referència a les singularitats de la nostra Festa Major ni de la nostra ciutat. Cada vegada penso més en la necessitat de crear un concurs públic de cartells, amb un bon premi en metàl·lic si cal. Estic convençut que la qualitat de les obres presentades seria elevada. A més, la votació podria ser popular, democràtica en definitiva. Però en fi, això sóc conscient que és somiar truites.
Bones Santes a tothom!

Les Santes a internet:
http://cultura.mataro.org/santes
http://www.lessantes.net

0 comentarios:

Publicar un comentario en la entrada

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]<< Página principal